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Capítulos de libros

  • Fernández, L; Gutiérrez, C; Martínez, B; Rodríguez, A and García, P. “Effective Methods for Disinfection and Sterilization”. pp. 571-591. En “Antibiotic Drug Resistance”. (eds. Jose Luis Capelo Martínez and Gilberto Igrejas). Wiley-Blackwell (John Wiley & Sons, Inc), Ames, Iowa, USA. ISBN 9781119282532. doi:10.1002/9781119282549.ch22. (2020).
  • Lorena Rodríguez-Rubio, David M. Donovan, Beatriz Martínez, Ana Rodríguez and Pilar García. 2019. “Peptidoglycan hydrolytic activity of bacteriophage lytic proteins in zymogram analysis”. Martha R. J. Clokie et al. (eds.), Bacteriophages: Methods and Protocols, Volume IV (pp. 107-115), Methods in Molecular Biology 1898, Springer Protocols. Human Press, Springer Science + Business Media, LLC, part of Springer Nature, NY 10013, USA. (https://doi.org/10.1007/978-1-4939-8940-9) ISBN 978-1-4939-8939-3 Clave: CL.
  • Rodríguez, A; Martínez, B; García, P; Ruas‐Madiedo, P and Sánchez, B. 2017. New trends in dairy microbiology: Towards safe and healthy products, in Starter Cultures in Food Production, pp 299-323 (eds. Speranza, B., Bevilacqua, A. and Corbo, MR.), John Wiley & Sons, Ltd, Chichester, UK. ISBN 978-1-118-93376-3.
  • Rodríguez, A; Martínez, B and García, P. 2017. Antibacterial Substances as Biopreservatives in Foods. In: Strategies for obtaining healthier foods, pp. 183-204 (eds. José Manuel Lorenzo Rodríguez, Francisco Javier Carballo García). Nova Science Publishers, Inc. ISBN: 978-1-53612-185-8; (eBook) 978-1-53612-159-9.
  • Martínez, B., García, P., Rodríguez, A., Piuri, M. and Raya, R. R. 2016. Bacteriophages of Lactic Acid Bacteria and Biotechnological Tools, In: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications, Second Edition, pp 100-119 (eds F. Mozzi, R. R. Raya and G. M. Vignolo), John Wiley & Sons, Ltd, Chichester, UK. doi: 10.1002/9781118868386. Online ISBN: 9781118868386. Print ISBN 9781118868409.
  • Martínez, B., Rodríguez, A., Suárez, J.E. 2016. Antimicrobial peptides produced by bacteria: the bacteriocins, in New weapons to control bacterial growth, pp 15-38 (eds. Villa, TG and Viñas, M.), Springer International Publishing, Switzerland. doi: 10.1007/978-3-319-28368-5. ISBN 978-3-319-28366-1. ISBN (e-book): 978-3-319-28368-5.
  • Ana Rodríguez González, Clara Roces Rodríguez y Beatriz Martínez Fernández. 2014. Cultivos Iniciadores en Quesería: Tradición y Modernidad (Capítulo 9). En Biocontrol en la industria láctea. I. Roa, M. Pacheco, R. Tabla & J.E. Rebollo (Eds.), pp. 110–125. Madrid – España: Bubok Publishing S.L. ISBN: 978-84-686-5316-7 (www.bubok.es)
  • Beatriz Martínez Fernández, Clara Roces Rodríguez, Diana Gutiérrez Fernández, Pilar García Suárez y Ana Rodríguez González. 2014. Bioconservantes con futuro: Bacteriocinas, Bacteriófagos y Endolisinas (Capítulo 12). En: Biocontrol en la industria láctea.I. Roa, M. Pacheco, R. Tabla & J.E. Rebollo (Eds.), pp. 153–173. Madrid – España: Bubok Publishing S.L. ISBN: 978-84-686-5316-7 (www.bubok.es)
  • Ana Rodríguez y Beatriz Martínez. 2014. Leche y derivados lácteos (Capítulo 10) En: Microbiología de los alimentos -I. Guerrero, B.E. García, C. Wacher, C. Regalado (Eds.), pp. 129-144. México: Limusa. ISBN: 978-607-05-0724-3.
  • Beatriz Martínez, Pilar García y Ana Rodríguez. 2014. Uso de bacteriocinas y bacteriófagos en bioconservación (Capítulo 39). En I Microbiología de los alimentos -I. Guerrero, B.E. García, C. Wacher, C. Regalado (Eds.), pp. 573-588. México: Limusa. ISBN: 978-607-05-0724-3.
  • Pilar García, Beatriz Martínez, Lorena Rodríguez, Diana Gutiérrez and Ana Rodríguez. 2012. Bacteriophages as biocontrol agents in dairy processing (Chapter 13). In: Bacteriophages in Dairy Processing. Advances in Food Safety and Food Microbiology. pp. 269-294. A Quiberoni and JA Reinheimer (Eds.) Nova Science Publishers, USA. ISBN 978-1-61324-517-0
  • Ana Rodríguez (Associate Editor), Beatriz Martínez, and Juan E. Suárez. 2012. Dairy Starter Cultures (Chapter 2). In: Handbook of Animal- Based Fermented Food and Beverages, Second Edition. pp. 31-48. Y.H. Hui (Ed.). Taylor & Francis Book, Inc. ISBN 97-1-4398-5022-0.
  • Pilar García, Beatriz Martínez, Lorena Rodríguez, and Ana Rodríguez, A. 2011. Bacteriophages and phage-encoded proteins: prospects in food safety and food quality (Chapter 2). In: Natural antimicrobials in Food Safety and Food Quality. pp. 10-26. M. Rai & M. Chikindas (Eds.). CAB International, UK. ISBN 978-1-84593-769-0.
  • Ana Rodríguez, P. García and R. R. Raya. 2010. Bacteriophages of Lactic Acid Bacteria (Chapter 6). In “Biotechnology of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications”. pp. 111-123. F. Mozzi, R.R. Raya and G. Vignolo (Eds.). Wiley-Blackwell. ISBN 978-0-8138-1583-1.
  • Juan Evaristo Suárez, Carmen Madera, Isabel Rodríguez, Nora Soberón, Rebeca Martín, Begoña Carrasco y Ana Rodríguez. 2010. Las bacterias de ácido láctico: una historia de simpleza y promiscuidad (Capítulo 8). En. La Leche humana, un alimento vivo: Bacterias probióticas en leche humana. pp. 170-180. Coordinador: Juan Miguel Rodríguez. Puleva Food, S.L (M-25155-2010).